En hälsning från Rödeby

Vores sommerhusJa, undskyld mit svensk, men jeg er lige kommet hjem efter en uges ferie i det sydsvenske. Vi boede i et (meget) gammelt sommerhus i en skov udenfor Rödeby, umiddelbart nord for Karlskrona. Vi havde fint vejr de første to dage, men måtte desværre trækkes med et lavtryk resten af ugen. Oplevelserne blev dog ikke mindre af den grund.

Ølkroket
Kroket team'etMed højt solskin om mandagen blev banen hurtigt kridtet op til en gang ølkroket.

I ølkroket gælder de normale kroketregler, naturligvis. Herudover gælder der så nogle specielle ølkroketregler.

Der placeres en dåseøl på bagsiden af hver port, og denne dåseøl skal man så ellers helst få kuglen til at passere uden at ramme. Hvis man imidlertid rammer dåsen, skal denne samles op, og der skal placeres en ny dåse på bagsiden af porten til næste spiller. Man behøver ikke drikke indholdet med det samme, men man skal holde den i hænderne, indtil den er tømt.

Har man ramt tilstrækkeligt mange dåser, bliver det således lidt af en opgave både at skulle holde øl og skyde til kuglen. Så må man jo skaffe sig af med øllerne (altså drikke dem).

Kungsholmen
Hovedbygningen på Kungsholms FortTirsdag besøgte vi Kungsholmen i Karlskronas skærgård, som med sit fort i sin tid var et vitalt forsvarsværk for byen, havnen og flåden. Der har dog aldrig være løsnet så meget som ét skud herfra mod indtrængere.

Opbygningen af Kungsholms Fort påbegyndtes i 1680. Det er den militære forlægning i verden, der har været bemandet i længst tid, og fortet fungerer stadig som træningsfacilitet for flåden.

Fortets unikke, cirkelrunde havnEn af fortets unikke bygninger er den cirkelrunde havn, som blev bygget i årene 1831-1838 efter venetiansk forbillede. Mens havnen fungerede, var der en port i indsejlingen, som blev lukket hver aften.

Super Puma i svenske klæderUnder besøget på Kungsholms Fort fangede jeg denne Super Puma som deltog i en redningsøvelse, hvor der blev trænet i at samle nedstyrtede jagerpiloter op af vandet i skærgården. Her har helikopteren lige læsset to drivvåde piloter af på land.

Glas og elge
En glaspuster i Kosta Boda glasputerietOnsdag stod regnen ned i stænger. Der besøgte vi glaspusteriet Kosta Boda. Det var fascinerende at se, hvordan glødende glasmasse blev til flotte kunstværker. Kosta Boda virker dog noget mere fabriks- og samlebåndsagtigt end f.eks. glaspusterierne på Bornholm.

Kosta Boda producerer masser af flotte skulpturer. Der var dog ikke lige noget, der passer på hylderne på min adresse.

En elg med kalveMan kan ikke tage til Sverige uden at se en elg. Eller dvs. det kan man så godt, for vi fik ikke lige øje på nogen, der hvor vi opholdt os. Men det findes der råd for. Man kan nemlig se elge, hvis man kan nøjes med dem bag tremmer i Elgparken. Og her er den så, en vaskeægte elg med kalve.

Järnavik og Ronneby
Kathrine, Tina og Benno nyder udsigtenFredag tog vi os en lang spadseretur i det smukke naturreservat ved naturhavnen Järnavik ved skærgården. Her får man rigtig indtryk af de mange små klippeøer, der ligger strøet rundt omkring i skærgården.

Heliga Kors KyrkaSenere tog vi til Ronneby og så den store hvidkalkede Heliga Kors Kyrka fra 1100-tallet. Kirkens store egetræsdør kunne i 1554 desværre ikke holde stand under blodbadet i Ronneby, hvor 5000 svenske soldater hærgede byen under ledelse af Erik 14. Døren er i dag udstillet i kirken, og bærer tydelige spor af flere øksehug.

Skriv en kommentar