Fra bitmap til vektorgrafik i et snuptag

Allerførst en ganske kort indføring i digitale billeder: Det meste grafik, man finder på nettet, består af pixels. Små kulørte kvadrater, der tilsammen udgør et billede. Det samme gør sig gældende med digitale fotos. Den slags billeder kaldes bitmap grafik eller rastergrafik, og egner sig dårligt til forstørrelse ud over et vist format pga. kvalitetstab. Billedet bliver ganske enkelt grimt og grumset, hvis det forstørres for meget.

Vektorgrafik, derimod, kan forstørres ubegrænset uden kvalitetstab, fordi det er baseret på matematisk beregnede kurver, i modsætning til stablede pixels.

Nu er det imidlertid blevet rigtig nemt at konvertere bitmap grafik til vektorgrafik, og det er tilmed ganske gratis. VectorMagic er et webbaseret stykke værktøj, der kan vektorisere, dvs. spore kurverne i et stykke bitmap grafik og konvertere dem til vektorgrafik. Og den gør det tilmed ganske godt.

Jeg havde et gammelt foto af Buzz Lightyear liggende. Her ses resultatet før og efter en tur igennem VectorMagic:

Buzz Lightyear med Vector Magic

Ikke den store forskel, vel? I hvert fald ikke i små størrelser. Men billedet til højre kan blæses op på en husmur uden at miste kvalitet. VectorMagic er dog især anvendeligt, hvis du skal forstørre små logoer, symboler eller illustrationer uden at få grimme kanter.

Prøv VectorMagic her.

Skriv en kommentar