Billedindeksering: Tips & tricks til tagging i Flickr

Jeg sad og uploadede feriefotos til Flickr forleden og kom i tanker om en af mine gamle opgaver fra biblioteksskolen, som tog udgangspunkt i Sara Shatford Laynes teori om emneanalyse af billeder. En gammel teori fra før WWW, men i disse billedtider højaktuel og giver gode tips til tagging af fotos i Flickr (eller andre fototjenester).

Hvad skal man med gammel teori for at tagge et foto i Flickr? Det er ret enkelt. Så kan man lettere finde skidtet igen. Teorien giver os nemlig en glimrende huskeliste til at få alle fotoets centrale emneord med, når vi tagger.

“Of-ness” – Billedets fysiske karakteristika
Shatford definerer forskellige typer af “of-ness”. Med “of-ness” mener hun helt konkret, hvad billedet viser. Dvs. hvad billedet er af. Billeder kan således beskrives i brede, generiske termer og i relativt specifikke termer. F.eks. et billede af et fyrtårn eller et billede af Rubjerg Knude Fyr. De generiske og specifikke termer kan dernæst hhv. inddeles i typer af emner, nærmere bestemt personer, objekter, aktiviteter, steder og tid (se tabellen herunder).

Tjekliste – Hvad er billedet af?

Typer af emnerSpecifiktGenerisk
HvemNavne på personer, dyr, objekter osv.Typer af personer, dyr, objekter osv.
HvadIndividuelle, navngivne begivenhederHandlinger og tilstande. Betingelser
HvorIndividuelt navn, geografisk sted.Type af sted: Geografisk eller arkitektonisk.
HvornårLineær tid: Specifikke datoer eller perioder.Cyklus: Årstider, tidspunkt på dagen.

Et eksempel – Vores tjekliste i aktion
Rubjerg Knudes gamle fyrtårnUd fra ovenstående tjekliste kan vi nu tildele tags til dette sommerferiefoto af fyrtårnet på Rubjerg Knude. Bemærk: Mellemrum i Flickr’s tags laves ved at sætte tagget i gåseøjne. F.eks. “Rubjerg Knude”.

De specifikke tags kunne være:

 • Hvem: Rubjerg Knude Fyr
 • Hvad: Sommerferie 2006
 • Hvor: Rubjerg Knude, Lønstrup
 • Hvornår: (Den uploadede fil har som regel et timestamp. Ellers kan man selv tildele det i Flickr, og det er således ikke nødvendigt at skrive som tag)

De brede, generiske tags kunne være:

 • Hvem: fyrtårn
 • Hvad: ferier, rejser
 • Hvor: vandreklitter, klitter, kyster
 • Hvornår: sommer, eftermiddag

Vores færdige tagliste i Flickr kommer dermed til at se således ud:

 • Rubjerg Knude Fyr
 • Sommerferie 2006
 • Rubjerg Knude
 • Lønstrup
 • fyrtårn
 • ferier
 • rejser
 • vandreklitter
 • klitter
 • kyster
 • sommer
 • eftermiddag

“About-ness” – Billedets abstrakte karakteristika
Shatford definerer endnu et aspekt, som er særligt anvendeligt ved billeder, der kan tolkes, nemlig “about-ness”. Dvs. hvad er billedet om. F.eks. kan et billede af en kvinde med bind for øjnene, der holder et sværd i den ene hånd og en vægt i den anden, således være om det abstrakte begreb retfærdighed. Shatford siger dog, at denne del af emneanalysen kan være unødvendig, fordi et billedes “about-ness” kan være meget uklar og ofte bero på individuelle opfattelser.

God fornøjelse med Flickr.

Videre læsning