Billedindeksering: Tips & tricks til tagging i Flickr

Jeg sad og uploadede feriefotos til Flickr forleden og kom i tanker om en af mine gamle opgaver fra biblioteksskolen, som tog udgangspunkt i Sara Shatford Laynes teori om emneanalyse af billeder. En gammel teori fra før WWW, men i disse billedtider højaktuel og giver gode tips til tagging af fotos i Flickr (eller andre fototjenester).

Hvad skal man med gammel teori for at tagge et foto i Flickr? Det er ret enkelt. Så kan man lettere finde skidtet igen. Teorien giver os nemlig en glimrende huskeliste til at få alle fotoets centrale emneord med, når vi tagger.

“Of-ness” – Billedets fysiske karakteristika
Shatford definerer forskellige typer af “of-ness”. Med “of-ness” mener hun helt konkret, hvad billedet viser. Dvs. hvad billedet er af. Billeder kan således beskrives i brede, generiske termer og i relativt specifikke termer. F.eks. et billede af et fyrtårn eller et billede af Rubjerg Knude Fyr. De generiske og specifikke termer kan dernæst hhv. inddeles i typer af emner, nærmere bestemt personer, objekter, aktiviteter, steder og tid (se tabellen herunder).

Tjekliste – Hvad er billedet af?

Typer af emnerSpecifiktGenerisk
HvemNavne på personer, dyr, objekter osv.Typer af personer, dyr, objekter osv.
HvadIndividuelle, navngivne begivenhederHandlinger og tilstande. Betingelser
HvorIndividuelt navn, geografisk sted.Type af sted: Geografisk eller arkitektonisk.
HvornårLineær tid: Specifikke datoer eller perioder.Cyklus: Årstider, tidspunkt på dagen.

Et eksempel – Vores tjekliste i aktion
Rubjerg Knudes gamle fyrtårnUd fra ovenstående tjekliste kan vi nu tildele tags til dette sommerferiefoto af fyrtårnet på Rubjerg Knude. Bemærk: Mellemrum i Flickr’s tags laves ved at sætte tagget i gåseøjne. F.eks. “Rubjerg Knude”.

De specifikke tags kunne være:

 • Hvem: Rubjerg Knude Fyr
 • Hvad: Sommerferie 2006
 • Hvor: Rubjerg Knude, Lønstrup
 • Hvornår: (Den uploadede fil har som regel et timestamp. Ellers kan man selv tildele det i Flickr, og det er således ikke nødvendigt at skrive som tag)

De brede, generiske tags kunne være:

 • Hvem: fyrtårn
 • Hvad: ferier, rejser
 • Hvor: vandreklitter, klitter, kyster
 • Hvornår: sommer, eftermiddag

Vores færdige tagliste i Flickr kommer dermed til at se således ud:

 • Rubjerg Knude Fyr
 • Sommerferie 2006
 • Rubjerg Knude
 • Lønstrup
 • fyrtårn
 • ferier
 • rejser
 • vandreklitter
 • klitter
 • kyster
 • sommer
 • eftermiddag

“About-ness” – Billedets abstrakte karakteristika
Shatford definerer endnu et aspekt, som er særligt anvendeligt ved billeder, der kan tolkes, nemlig “about-ness”. Dvs. hvad er billedet om. F.eks. kan et billede af en kvinde med bind for øjnene, der holder et sværd i den ene hånd og en vægt i den anden, således være om det abstrakte begreb retfærdighed. Shatford siger dog, at denne del af emneanalysen kan være unødvendig, fordi et billedes “about-ness” kan være meget uklar og ofte bero på individuelle opfattelser.

God fornøjelse med Flickr.

Videre læsning

4 kommentarer til “Billedindeksering: Tips & tricks til tagging i Flickr”

 1. @ Angermann: Shatford omtaler faktisk autoindeksering af fotos. Men som du selv nævner, er det ikke alt, der lige effektivt lader sig autoindeksere. Shatford mener derfor, man skal nøjes med at lade maskinerne gøre det, de er gode til, og lade mennesker gøre resten.

  @ Søren: Geotags må jo så høre under specifik off-ness. Men de er jo ikke så nødvendige at putte på som tags længere, eftersom Flickr nu har gjort det muligt at vise på et Yahoo kort, hvor fotoet er taget.

  Svar

Skriv en kommentar