Er web 2.0 den nye dotcom boble?

I artiklen “Web 3.0” ovre på super-sitet for webdesignere, A List Apart, stiller den anerkendte webdesigner og CSS hacker Jeffrey Zeldman i den grad spørgsmålstegn ved begrebet “Web 2.0”. Zeldman sammenligner den hype, der er omkring “web 2.0” med dotcom boblen omkring årtusindskiftet. Lugten af penge tiltrækker hajerne, og nu hvor de første “web 2.0” tjenester er begyndt at finde købere, vækker situationen grimme mindelser om vildskaben frem til boblen brast. Google er f.eks. nu ejere af Blogger, og Yahoo har for nylig kastet store beløb efter Flickr og Delicious.

Zeldman mener, at “web 2.0” begrebet tenderer til at være meget teknologifikseret, selvom debatten om emnet påstår det modsatte. Web 2.0 tjenester er ofte baseret på open source teknologier som PHP og Ruby on Rails, lidt webstandarder som CSS, XML, XHTML, JavaScript og DOM, krydret med det helt store, opreklamerede AJAX:

Steven, a young web wiz, has just celebrated his bar mitzvah. He received a dozen gifts and must write a dozen thank-you notes. Being webbish, he creates an on-line “Thank-You Note Generator.” Steven shows the site to his friends, who show it to their friends, and soon the site is getting traffic from recipients of all sorts of gifts, not just bar mitzvah stuff.

If Steven created the site with CGI and Perl and used tables for layout, this is the story of a boy who made a website for his own amusement, perhaps gaining social points in the process. He might even contribute to a SXSW Interactive panel.

But if Steven used AJAX and Ruby on Rails, Yahoo will pay millions and Tim O?Reilly will beg him to keynote. – Jeffrey Zeldman

Har Jeffrey Zeldman ret? Læs artiklen og døm selv.

En kommentar til “Er web 2.0 den nye dotcom boble?”

Skriv en kommentar