Blogger og informationsarkitektur

Det fede ved Blogger er, at det er så nemt! Log ind i Blogger, skriv et nyt indlæg, publicér. 1-2-3. Det tager 5 minutter, så har du smidt nyt indhold på din hjemmeside.

Det store problem ved denne måde at skrue et website sammen på, er desværre en helt grundlæggende mangel på informationsarkitektur. Man kan således kun navigere i information på en Blogger-baseret weblog på én måde, nemlig i omvendt kronologisk rækkefølge. Det er dermed ikke særligt nemt, hverken for forfatteren eller brugerne, at genfinde information. Man kan selvfølgelig forsøge sig med Google, men det er næppe en særlig effektiv metode.

Hvad Blogger mangler, er emneord og emnekategorier, som kan tildeles efter brugerens eget valg.

Med en mulighed for tilknytning af emneord til hvert indlæg, ville der nemt kunne genereres metadata, hvilket kunne forbedre fremsøgning via søgemaskiner. Og hvis man endvidere kunne placere hvert indlæg i en emnekategori, ville der kunne genereres en fornuftig navigation, så man kunne finde frem til relevant information uden at være afhængig af en søgemaskine.

Det er helt basal viden for bibliotekarer, men Blogger har vist ikke set lyset endnu.

Hvis man er tilstrækkeligt utilfreds, kan man selvfølgelig bare skifte Blogger ud med f.eks. WordPress eller Movable Type. Der skulle være de ovenfor efterspurgte muligheder. Men hvis man, som jeg, har sin blog på en Internet Information Server uden PHP, kan det dog godt blive et problem.

Så hvis du kender noget rigtig godt blogging software, der er skrevet i ASP, så drop mig lige en mail eller en kommentar.

4 kommentarer til “Blogger og informationsarkitektur”

 1. Hej Morten

  Jeg er begyndt at eksperimentere lidt med at ‘tagge’ mine indlæg i blogger. Da det – som du ganske rigtigt siger – ikke er muligt at emneopdele eller ‘tagge’ i blogger, har jeg fundet en løsning, hvor jeg bruger en kombination af del.icio.us, rss og greasemonkey til dels at ‘tagge’ indlæggene og vise dem i en emneoversigt.

  Teknikken med at tagge i posterne via greasemonkey er beskrevet i et indlæg på webloggen Falsepositive, mens kategorisiderne sådan set bare er de rss-feeds som del.isio.us producerer som så er blevet udsat for lidt javascript, så det kan vises som html.

  Hvis du kan køre php på din server, har jeg nogle hjælpescripter, der kan gøre processen nemmere, ellers kan du sikkert lave nogle småscripts i asp, der gør det samme.

  Håber det kan give inspiration.

  Esben

  Svar
 2. Det lyder rigtig spændende! Det vil jeg helt sikkert prøve at kaste mig ud i.

  Det ville jo være herligt med en slags menu på sin weblog, hvor man kan få et overblik over, hvad siden egentlig indeholder.

  Hvis noget i den stil kan klares med den teknik, du beskriver der, så er det bestemt værd at prøve af.

  Svar
 3. Hej Søren

  Det lyder interessant.

  Jeg har godt nok desværre ikke adgang til at administrere serveren på mit webhotel, men jeg har mulighed for at skifte abonnementstype fra ASP til PHP, og det går jeg lidt og overvejer.

  Men jeg tror da lige, jeg vil prøve dit tip af på min lokale testserver.

  Svar

Skriv en kommentar