Gammeldags formater i bibliotekernes databaser

Jeg har idag overværet en demonstration af Arena, Axiells nye brugergrænseflade (OPAC + CMS) til deres bibliotekssystem. Det kan kun blive bedre end forgængeren. Men det er slet ikke mit ærinde i dette indlæg.

Demonstrationen foranlediger mig nemlig til at skrive et par ord om bibliotekernes dataformater. Undervejs gik det op for mig, at Axiell har været nødt til at eksportere data fra den oprindelige database til en ny databeholder, for overhovedet at kunne bygge et nyt system op omkring det.

Det samme er nødvendigt for at få Statsbibliotekets Summa til at fungere. Lignende søgemaskiner som Primo, Koha og Vufind ligeså. Det er således tilsyneladende ikke muligt at bygge ordentlige, velfungerende søgemaskiner op omkring de oprindelige data, der er lagret i danMARC2 formatet (tilsyneladende universelt problem for alle MARC formater). Nu har MARC formaterne jo i øvrigt aldrig været specielt brugervenlige, eftersom alle felter har et tal i stedet for et beskrivende navn …

Men så tænker jeg: Er MARC formatet helt og aldeles forældet, når det tilsyneladende er ubrugeligt til at opfylde bibliotekernes behov? Og hvorfor er der i givet fald ikke forlængst påbegyndt et stykke arbejde for at få et standardiseret format på banen, der kan løse opgaven?

En kommentar til “Gammeldags formater i bibliotekernes databaser”

  1. Jeg vil næsten tro at grunden til at man eksporterer data fordi bibliotekssystemsdatabaserne indeholder tonsvis af data og er ikke gearet mod en hurtig websøgning ej heller de sikkerhedsmæssige perspektiver.

    Egentlig lidt sjovt at når man skal lave en hurtig søgning går man tilbage til de gode gamle tekstfiler.

    Derudover er Marc formattet heller ikke gearet mod billeder, fuldtekst og en masse andet kontekst som man gerne vil smide ind i på webben.

    Svar

Skriv en kommentar