Citizendium – en ansvarsbevidst wiki?

Så er Wikipedias mere ansvarlige søster i luften. Citizendium, der stiller sine skribenter til ansvar for deres artikler, er lige gået i offentlig beta. Bagmanden er Larry Sanger, som også var med til at skabe Wikipedia. Han ønskede et brugerdrevet, online leksikon, der var mere til at stole på, og gik derfor i gang med Citizendium projektet.

Citizendium fungerer langt hen ad vejen som Wikipedia. Artiklerne skabes og redigeres af brugere, der synes, de ved nok om et givent emne til at dele det med resten af Verden. Den afgørende forskel er, at Citizendium kræver at få brugerens rigtige navn, en erklæring om at man støtter Citizendiums grundlæggende forpligtelser samt en kort biografi på mindst 50 ord. Således forsøger Citizendium at skabe et modstykke til Wikipedia, hvor man bedre kan stole på indholdet.

Citizendium appelerer nok til en noget smallere målgruppe end Wikipedia. Det er næppe hvem som helst, der har lyst til at skulle afgive så mange oplysninger om sig selv. Omvendt kan man jo også sige, at det er netop formålet. Samtidig kunne det måske være et godt sted for brugere, der gerne vil vise, hvad de kan.

Det skal så blive interessant at se, om Citizendium's brugere kan generere tilstrækkeligt indhold til at gøre leksikonnet til en seriøs Wikipedia-konkurrent, samt om indholdet i sidste ende virkelig bliver mere korrekt.

Skriv en kommentar