En hel stak nye e-bogs gadgets

iRex Technologies Iliad Reader
Sony præsenterede for nylig en ny e-bogslæser på Consumer Electronics messen i Las Vegas. Portable Reader hedder tingesten, og må vel siges at være en opfølger på e-bogslæseren Librié, som kom på markedet i Japan i 2004. Portable Reader lanceres på det amerikanske marked i løbet af foråret 2006 og har ligesom Librié et e-ink display, i denne udgave med en opløsning på 170 pixels pr. tomme.

Ifølge BusinessWeek Online satser Sony på en iTunes-agtig strategi i forbindelse med lanceringen. Sony har lavet aftaler med mindst tre større forlag om levering af indhold, som vil kunne købes og downloades gennem online butikken Sony Connect.

Sony har åbnet Portable Reader en anelse mere for indhold end Librié, som skulle være et mareridt mht. digitale rettigheder, idet Portable Reader, foruden Sonys proprietære e-bogsformat, også skulle blive i stand til at læse PDF filer.

Om Sony bliver i stand til at sætte sig på markedet for e-bogslæsere, som Apple har gjort det med mp3 afspillerne, er imidlertid et spørgsmål, der kommer til at afhænge af flere faktorer. For det første er det fortsat et åbent spørgsmål, om e-bogslæserne overhovedet kommer til at slå igennem. For det andet er der flere producenter, der barsler med e-ink baserede e-bogslæsere i nærmeste fremtid.

Andre e-bogslæsere
iRex Technologies, et spin-off firma fra Philips koncernen, planlægger en lancering af e-bogslæseren Iliad i april 2006. Iliad lanceres først og fremmest til B2B markedet, men det er også planen at sælge den til private via iRex egen webbutik. Iliad er en hel del mere åben for indhold end Sonys Portable Reader. Den sluger både formater i PDF, XHTML, TXT og mp3 og vil i nærmeste fremtid komme til at understøtte endnu flere formater. Samtidig kan den gå på nettet, trådløst via WiFi 802.11b og med kabel via alm. 10/100 LAN. Særligt det sidste gør e-bogslæseren interessant, fordi den således er meget fleksibel og kan mere end bare vise e-bøger.

Også kinesiske Jinke vil have en bid af kagen. Jinke lancerer to e-ink baserede produkter i første halvdel af 2006. V8 eBook Reader kommer på det kinesiske marked i januar og V2 eBook Reader, som er rettet mod det europæiske og amerikanske marked, er planlagt til lancering i maj.

Jinkes eBook Readers understøtter PDF, HTML og TXT filer, og indeholder en såkaldt WOLF viewer, som skulle kunne konvertere en lang række forskellige filformater, herunder en række Microsoft Office formater, så de bliver læsbare på displayet. Jinkes produkter ser dog ikke umiddelbart ud til at kunne gå på nettet.

Fleksible displays
Lidt længere ude i fremtiden kommer vi til at se de første fleksible e-ink baserede displays på markedet.

Her er det et andet Philips spin-off firma, Polymer Vision, som lancerer en e-bogslæser, hvor displayet kan rulles sammen og gemmes væk, således at tingesten ikke fylder meget mere end en mobiltelefon. Jeg har tidligere nævnt Polymer Visions READIUS display i en diskussion af de nye displaytypers betydning ift. fysiske biblioteker.

Britiske Plastic Logic udvikler et display, der bliver omtrent så fleksibelt som et almindeligt tidsskrift. Plastic Logic arbejder i øvrigt videre med e-ink teknologien, og forventer at kunne lave e-ink i farver i 2007 og levende billeder i 2008.

Slår e-bogslæserne igennem?
E-ink giver mulighed for nogle displaytyper, der er stort set ligeså behagelige at læse på, som papir. Denne teknologi løser dermed et af de problemer, som e-bogslæserne hidtil har været kritiseret for, og er vel således et skridt i den rigtige retning.

Men e-ink gør det næppe alene. Det er nok tvivlsomt om e-bogslæsere, der kun kan vise tekst, slår igennem for alvor. Særligt hvis den tekst, de kan vise, er lukket af proprietære formater og diverse former for krumspring til bevarelse af rettigheder. Derfor får Sonys Portable Reader formentlig også kamp til stregen.

Mange af de øvrige produkter, vi her har kigget på, ser nemlig relativt åbne ud, og giver tilsyneladende gode muligheder for at medbringe og ikke mindst downloade tekst i mere end én form. Særligt de produkter, der har internetadgang har nok en fair chance for at slå igennem.

Men hvor stiller det så bibliotekerne, hvis samlinger overvejende består af papir?

Links:
Sony Portable Reader
iRex Technologies Iliad Reader (Produkt leaflet i PDF format)
Jinke V2 eBook Reader
Polymer Vision
Plastic Logic

Skriv en kommentar