Tryl lange links korte

Du kender det sikkert. Du er ved at skrive en e-mail og så skal du lige henvise til en URL, som du klipper og kopierer fra adressefeltet i din browser. Men URL’en er så lang, så den fortsætter helt ind i næste måned. Værre bliver det, hvis du vil skrive URL’en i et brev.

Lange URL’er kan være drønirriterende at håndtere. Men det findes der heldigvis råd for.

Jeg har for eksemplets skyld søgt september måneds nye dvd’er frem i Herning Centralbiblioteks database, og det genererer en lang, grim URL på 173 tegn, som jeg herunder vil trylle kortere via 3 forskellige tjenester.

Kortlink.dk
Kortlink.dk er en efterhånden velkendt dansk tjeneste, som gør lange URL’er korte. Tjenesten giver mulighed for at bruge to forskellige korte URL’er. En helt kort version og en lidt længere version, som giver mulighed for at se, hvilket domæne URL’en peger på. Vores dvd søgning kan med Kortlink.dk se således ud:
http://kortlink.dk/23m8 eller http://kortlink.dk/herningbib/23m8

TinyURL
TinyURL er den store velbesøgte, amerikanske tjeneste, som tryller links korte for det helt store internationale publikum. TinyURL får vores dvd søgning til at se således ud:
http://tinyurl.com/752ck

elfURL
Der er imidlertid kommet en ny spiller på banen, nemlig elfURL. Udover at trylle lange URL’er korte, kan elfURL føje emneord (tags) og en beskrivelse via del.icio.us til det nye, korte link. Sådan ser dvd søgningen ud med elfURL:
http://elfURL.com/36e

Skriv en kommentar