Præsidentvalg, polarisering og kontrafaktiske filterbobler
I lørdags gættede jeg på vinderen af det amerikanske præsidentvalg.
https://www.facebook.com/bechster/posts/10155441754127782
Overraskelsen var egentlig ikke så stor.
Først og fremmest har Trump tromlet igennem sin kampagne og vundet alt på sin vej. Endvidere følger valgresultatet pænt et mønster, vi har set i hele den vestlige verden over de seneste 10 år - en drejning mod højre og protest mod det etablerede, akademiserede politiske system. Andre har forudset det ud fra mere systematiske principper med rod i historiebøgerne.
Medier i chok
Men hvorfor afstedkom valgresultatet så alligevel så stor en overraskelse?
De traditionelle medier ligger inde med en del af forklaringen og havde forinden, med brug af de sædvanlige redskaber, tydeligvis igen været helt galt afmarcheret. Som de var herhjemme ved seneste folketingsvalg. Som de var ved afstemningen om EU retsforbeholdet. Som de var ved Brexit. Man havde på forhånd udråbt Clinton som vinder, dog med Trump som en alvorlig trussel. Nu er det så tid til selvransagelse.
En anden del af forklaringen skal findes på nettet. Her gik vi og troede, vi havde skabt en platform for debat og uendelig udbredelse af oplysning og demokratisk, humanistisk tankegods. Hvordan kan sådan en ignorant så komme ind fra højre og rende med sejren? Hvordan kan der være så stor afstand fra, hvad jeg mener til, hvad naboen mener?
Filterboblen
For det første; internettet er stadig ikke repræsentativt. Der er mange, som ikke bruger det eller bruger det ganske lidt. Der er mange, som aldrig giver deres meninger til kende. De bliver helt overset i vores mere eller mindre netbårne, selvskabte virkelighed.
For det andet; sociale mediers algoritmer viser os en brøkdel af sandheden. Vi lever i hver vores kontrafaktiske filterboble, hvor vi kun konfronteres med holdninger, der ligner vores egne.
Vi ser med andre ord ikke det samlede billede af virkeligheden men et forvansket billede, der passer så fint ind i vores egne filtrerede, subjektive virkeligheder.
Vi bekræfter hinanden i noget, vi allerede er enige i og da vi tilsyneladende er så mange, kan vi derfor nemt pege fingre af dem, der mener noget andet. Resultatet er øget polarisering. Det er endda veldokumenteret.
Når virkeligheden så viser sig at være en anden, står vi tilbage i chok og kan ikke forstå, hvordan det kunne komme så vidt.
Faktatjek
Hvis vi skal undgå flere chok-valg og andre ubehagelige overraskelser, er vi altså nødt til at danne os overblik, tjekke fakta og sætte os ind i de rette sammenhænge. Vi kan tydeligvis ikke længere stole på, at de traditionelle medier gør det for os. Nu har vi selv ansvaret og filterboblen gør det ikke nemmere. Så hermed en opfordring til at kigge væk fra Facebook engang i mellem.