Google Reader er død. Længe leve RSS

Gravsten - Hvil i fred, RSS

Jeg fik kaffen galt i halsen, da jeg lukkede op for Google Reader her til morgen. En funklende utvetydig besked gjorde opmærksom på, at Google Reader lukker ned d. 1. juli 2013. Sikke en skam og lige til at tude over. Grunden er angiveligt oprydning i Google’s efterhånden temmelig omfattende produktportefølje, herunder at Google Reader har tabt brugere i de senere år. Mere om nedlukningen på den officielle Google Reader blog.

Jeg har brugt Google Reader siden starten i 2005. Den fik hurtigt bugt med konkurrenterne, hvoraf flere måtte lukke, herunder Bloglines. Nu lukker tjenesten så og kan måske hive hele RSS teknikken med sig i faldet. En teknik, der nok også har været svær at fatte som almindelig casual web bruger, hvilket måske er medvirkende til lukningen.

Min brug af Google Reader er også faldet, efterhånden som flow-tjenester som Twitter og Facebook opblomstrede. Ingen tvivl om, at flow-tjenesterne har overtaget en del brugere. Men de kan næppe afløse RSS teknologien helt, i hvert fald ikke set fra min kontorstol. Med en feed reader er der i højere grad en historik og gode bookmark funktioner, der ikke er tilstede i flow-tjenesterne.

Hvad gør vi nu?

Jeg skal ud på reader markedet og finde en ny, der kan erstatte Google’s de facto status. Min Twitter-timeline har allerede afsløret flere, som skal prøves af. Der er især:

Feedly skulle have klonet Google Reader’s API og det kan måske vise sig at være nyttigt. Jeg giver lyd igen, når jeg finder den rette løsning.