Bedst på nettet. Til hvad?

Horsens Kommunes Biblioteker er, ligesom samtlige andre danske folkebiblioteker, endnu engang blevet udtaget til IT- og Telestyrelsens årlige “Bedst på Nettet” screening af offentlige hjemmesider.

Denne gang er der bl.a. følgende interessante krav til offentlige sites:

  • Findes der en udskrift-funktion, som producerer udskriftvenlige versioner af sider, som man typisk vil læse på papir? Får man hele teksten med, når man printer, og undgår man at få forstyrrende navigation med?
  • Anvender siden ikoner eller anden grafik til at formidle indhold?
  • Tilbyder hjemmesiden digital selvbetjening?
  • Giver hjemmesiden adgang til at se i offentlige arkiver for institutionen?
  • Udnytter hjemmesiden mediets muligheder for multimediel præsentation af indhold? (flash, animation, lyd, video).

Som det fremgår, er det ikke alle krav i “Bedst på Nettet”, der giver mening.

Udskrift-funktionen
Hvorfor er sådan én et must som selvstændig funktion på sitet, når der findes en glimrende udskrift-funktion i browseren?

Ikoner
Er forstørrelsesglasset ved søgefeltet beregnet til at forstørre teksten med? Er det logisk, at et lille hus ved siden af et link betyder, at man kommer til forsiden? Betyder en taleboble, at man kan få siden læst højt?

Ikoner er ikke nødvendigvis nemme at afkode for en evt. bruger, der aldrig før har brugt en computer. De kan være meget pæne, kan spiffe en side op grafisk og være med til at skabe visuelle holdepunkter. Men mig bekendt findes der ingen usability tests, der viser at brugen af ikoner i sig selv gør et site mere eller mindre brugervenligt.

Digital selvbetjening
Digital selvbetjening er et mantra, der reciteres igen og igen og som tilsyneladende skal være tilstede for enhver pris. Også selvom det ikke passer ind i formålet med en given institution.

Adgang til offentlige arkiver for institutionen
Er det nødvendigvis alle offentlige institutioner, der ligger inde med et arkiv?

Udnyttelse af multimedier
Giver det mening for en hvilken som helst offentlig institution at publicere video, lyd og flash-præsentationer?

“Bedst på Nettet” kan på sin vis være en drivkraft, der kan trække kvaliteten af offentlige websites op, men undersøgelsen har en lang række mangler og nogle af kravene virker irrelevante. Det er f.eks. en stor mangel, at der ikke tages højde for en given institutions formål: Giver det mening at stille præcis dette krav til præcis denne institution?

Undersøgelsen er for generel og bliver nemt et irritationsmoment. “Herligt” med sådan en lille udfordring, når man nu er midt i at skrue en ny webløsning sammen. Det er næsten ikke til at få armene ned.

Er der andre krav, du finder mystiske?

Se vurderingsgrundlaget for “Bedst på Nettet” her.