Oryx og Crake af Margaret Atwood

‘Oryx og Crake’ af Margaret Atwood er en alt andet end optimistisk fremtidsdystopi om tiden efter en konstrueret, verdensomspændende pandemi, der har taget livet at stort set hele menneskeheden. Ikke munter læsning men blændende flot fortalt. Den kan godt anbefales, hvis du lige står og mangler input til en god bog. Bogen er en del … Læs mere

UI begrebsforvirring i streaming media services

a flat screen tv sitting on top of a white cabinet

Forleden, mens jeg lavede grafik til programmet “Fotovognen”, gik det op for mig, at der er begrebsforvirring om visse koncepter i grafiske brugergrænseflader. I denne sammenhæng nærmere bestemt vores streaming-univers, dvs. på vores website og i vores streaming-app, TVMV Play Ikoner Begrebet “ikon” bruger vi på TV MIDTVEST om den grafik, der repræsenterer en serie. … Læs mere

Webdesign konventioner

black ipad beside white ceramic mug on white table

Genkendelighed vs. genkaldelse: Webdesign er kedeligt – alle websites ligner hinanden. Med tiden er der opstået en række design-konventioner i disciplinen webdesign: Logoet står øverst til venstre, primær navigation ligger i toppen, sekundær navigation ligger i venstre side, links ligner links osv. osv.
Men det er der en grund til.

Tilgængelighedstest

a parking lot with a handicap sign painted on it

Test af horsensbibliotek.dk: Jeg har testet min arbejdsplads, Horsens Biblioteks, website op imod tilgængelighedskriterierne s. 124 i bogen “Usability – Testmetoder til mere brugbare websites”. Disse tilgængelighedskriterier er baseret på det tidligere IT og Telestyrelsens årlige undersøgelse “Bedst på nettet”, hvor offentlige institutioner kæmpede om at opnå flest mulige point og op til 5 “netkroner”. Undersøgelsen laves ikke længere, men en stor del af kriterierne er fortsat relevante og kan stadig findes på Archive.org.

Ekspertvurdering

person using laptop

Ekspertvurderingen er et billigere alternativ til usability undersøgelsen. Et antal “eksperter” vurderer websitet på baggrund af nogle generelle retningslinjer for usability. Eksperter kan finde mange fejl, men sjældent alle. 1 ekspert kan finde ca. 35% af fejlene. 5 eksperter kan finde ca. 75% af fejlene. Usability eksperten Jakob Nielsen har opstillet 10 heuristikker (tommelfingerregler), der kan bruges til at vurdere et webdesign.